Professzionális kártevőirtás, darázsirtás

katevők rovarirtás és rágcsálóirtás

Darázsirtás profin

Főoldal

HACCP

Kártevők

Kérdések

Referencia

Jogszabály

Kapcsolat

csótány
poloska
hangya
bolha
darázs
rágcsáló
     
 

Ügyfeleink kérdései darazsakról, darázsirtás folyamatáról:


A darazsak elpusztulnak télen?
A kolónia döntő többsége (dolgozók) elpusztulnak. A megtermékenyített nőstények a hideg idő beköszöntével igyekeznek védett helyre húzodni, ahol túlélhetik a telet. A nőstény darázs  tavasszal felébred hibernált állapotából, alkalmas fészkelőhelyet keres, új kolóniát alapít.

Egy ilyen elvermelt német darazsat találtunk a februári zimankóban (tüzelő között megbújva), melegben 2 óra alatt feléledt a hibernált állapotból:
Német darázs ébredése:
A darazsak irtása éjszaka történik?

Csak azoknál a cégeknél, amelyek nincs megfelelő darázsirtó védőruhájuk. Tény, hogy a darazsak éjszaka nyugovóra térnek, ilyenkor minden példány a fészekben tartózkodik: a látható és megközelíthető darázsfészek könnyen elpusztíható. Rejtett, megközelíthetetlen darázsfészek esetén azonban biztosan nappal történik a darázsirtás: az apró bejárati röplyukon eltűnő darazsak megfigyelése fontos információkat hordoz a darázsirtó szakemberek számára, így behatárolható a darázs fajtája, továbbá a darázsfészek helye és nagysága. Az újdonságnak számító porozógépes darázsirtás a rejtett helyen lévő fészket is bontás nélkül szünteti meg. 

Darazsak kezdtek rajzani a tetőnél, zümmögést és kaparászást hallok a mennyezetnél, majd sárgán elszineződött a gipszkarton. Mi lehet ez?
Befészkelték magukat a darazsak a padlásra, a gipszkarton és a szigetelőanyag közé. Német darázs kedvelt fészkelőhelye ez, gyakran előfordul hogy átrágják a gipszkarton mennyezetet és egy lyukon hirtelen tömegesen zúdulnak be a szobába. Házi darázsirtó praktika hasztalan ilyenkor, védőruha nélkül a szobában tartózkodni veszélyes. Szakember kibontja ilyenkor padlásról vagy a szobából a darazsak fészkét, teljes védőruhában. Fontos az időben végzett szakszerű darázsirtás, ne várja meg amíg átrágják magukat a lakásba, ne kelljen a szobát felújítani.

Éjszaka felmentem lámpával a padlásra, gondoltam a darázsirtás házilag is megy. Lefújom a darazsakat amikor alszanak. De megtámadtak, tele vagyok csípéssel.
Nem szabad megvilágítani a darázsfészket , legalábbis kézbel tartott lámpával nem. A fényre ugyanis elindul az összes darázs, megfelelő védőruha nélkül kész öngyilkosság ilyenkor egy nagyobb német darázs fészek közelében lenni. A darázsirtó szakemberek hasonló esetben egy fix pontból - földre tett reflektorral - világítják meg a darazsakat, a padlás egy sötét részéből pedig elvégzik a tényleges darázsirtás folyamatát: a darázsfészek irtószeres pusztítását, ha szükséges akkor a darázsfészek eltávolítását.

Mikor ne próbálkozzak a darázsirtás házi módszereivel? 
A darázsirtás házilagos kivitelezése életveszélyes lehet, ha:
- labda vagy nagyobb méretű darázsfészek a darazsak forrása
- rejtett helyre fészkeltek be (nem látja a darázsfészket)
- lódarázs okozza a gondot
- allergiás a darazsak szúrására

Nem látjuk a darázsfészket, de a tetőcserepeknél valóságos invázió van, és sok a döglött darázs a padláson. Mit tegyünk?
A különböző darázsfajok általában rejtett, hozzáférhetetlen helyeken alakítják ki fészkeiket. Ilyen esetben biztosan sikertelen próbálkozás marad a házi darázsirtás, a szabadforgalmú rovarirtószerek csak közvetlen éritkezéskor fejtik ki hatásukat. Ilyen esetben speciális szereket és technológiákat alkalmazunk, a fészek környezetét kezeljük tartós hatású darázsirtó szerekkel. Valószínűleg német darázsról van szó, ez a faj előszeretettel alakítja ki fészkét újépítésű lakóházak padlásán. A gipszkarton és szálas szigetelőanyag közötti légrés különösen kedvező rejtett fészkelőhelyet biztosít számára. Fontos tudni, hogy a német darázs sokszor ok nélkül támad, védőruha (darázsirtás méhész öltözete) nélkül életveszélyes megközelíteni a darázsfészket. Német darázs és rejtett fészek esetén mindenképpen vegye igénybe szakképzett darázsirtó szakember segítségét.

A padlás tele van üres darázsfészekkel, attól tartok megtelepszenek benne a darazsak. Régen volt darázsirtás, de darázsirtók nem verték le a fészkeket.
A régi fészekkel nem foglalkoznak a darazsak, minden évben új fészkeket raknak. Ha nagyszámú régi darázsfészek van a padlásán, akkor az életfeltételeik valószínűleg kedvezőek a számukra, vagyis a későbbiekben számíthat darazsak megjelenésére.

A szomszédom szerint a lódarázs nem csíp.
Ez egy elterjedt tévhit. A lódarázs szúrása fájdalmas, általában helyi duzzanatot okoz.
Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót, akár anafilaxiás-sokkot is kiválthat, mint ahogy a többi darázsfaj csípése is. A lódarázs általában nem agresszív, fészkét védelmezve azonban támadhat, szúrása rendkívül fájdalmas ezért a szakember általi darázsirtás feltétlenül javasolt.

A szomszédomnál lódarázs volt, ő csótányirtóval fújta a őket de alig potyogtak. Szerinte a lódarázs rezisztens a darázsirtóval szemben is.
Fontos, hogy azonnali ölőhatást biztosító, taglózó szerrel történjen a darázsirtás, ellenkező esetben csúnya csípésekkel jutalmazzák a csótányirtóval való háborgatást. A csótányirtás során alkalmazott szerek ugyanis lassan, hetek alatt adják ki a méreganyagot magukból. Bár a különböző darázsfajok közt jelentős életmódbeli eltérések vannak, közös jellemzőjük hogy az irtószerekkel szemben ellenállóképességük gyenge, rezisztenciától nem kell tartanunk.
A lódarázs a nagyobb testmérete végett némileg ellenállóbb a rovarirtószerekkel szemben mint például a német darázs, a profi darázsirtás szereitől azonban pillanatok alatt pusztul.

Van-e a darázscsípesen kívül egyéb veszélye a jelenlétüknek?
Igen. A darázs teste mikroorganizmusokkal erősen szennyezett, az élelmiszert (általában gyümölcsöt) megmászva betegséget is terjeszthetnek.

Nálunk a falba fészkeltek be a darazsak. Ki tudják irtani őket?
Természetesen. Az alábbi videón falba fészkelt darazsak irtása látható.
A könnyűszerkezetes falszerkezetekbe gyakran fészkelnek be, és nem ritkán teljesen lakhatatlanná teszik az épületet, ugyanis beszivárognak a lakótérbe is. A darázsirtás ilyen esetekben nem tűrhet halasztást.

Darazsak vannak a padláson. A házilagos darázsirtás eredményes lesz?
Attól függ látható-e a darázsfészek, és mekkora méretű. Ha apró, jól megközelíthető darázsfészek a darazsak forrása, úgy házi darázsirtó aeroszollal éjszaka vagy hajnalban könnyedén lefújhatja őket. A darázsirtás során ha nem semmisül meg az egész fészek és a benne lévő darazsak, akkor visszatér a probléma - ha a darázsirtás során használt anyagok nem megfelelőek, a rovarok életképesek (és „csípős” hangulatúak!) maradnak. A darazsak irtása során ha nem visel megfelelő védőruházatot, valamint nem ismeri az adott  darázsfaj jellemzőit és a hatásos darázsirtó módszert, akkor jelentős veszélynek teszi ki magát.

Darázsirtás rendelhető Pest megyében, kiszállási díj nélkül, akár 24 órán belül!

Darázscsípés és méhcsípés kezelése - életmentő adrenalin injekcióval!

Más rovarok irtásáról:
- Hangyairtás kérdései
- Csótányirtás
- Bolhairtás

 
     

Darázsirtás

" Darázsirtás, darazsak irtása, darazsak, darázsirtó, darázsfészek " Oldaltérkép