Konyhai csótány - német csótány

katevők Rovarirtás Budapest

Darazsak irtása

Főoldal

HACCP

Kártevők

Kérdések

Referencia

Jogszabály

Kapcsolat

csótány
poloska
hangya
bolha
darázs
rágcsáló
     
 

Csótány tudástár.

Tartalomjegyzék:

- Csótányok általánosságban
- Német csótány
- Konyhai csótány
- Amerikai csótány
- 10 dolog, amit talán nem tudott a csótányok életéről (rövidesen)
- Csótány ellen házi módszerek (feltöltés hamarosan)
- Csótány ellen profi rovarirtás (feltöltés hamarosan)
- Mire jó a csótánycsapda? (szerkesztés alatt)
- Gélezés vagy permetezés a jobb csótányok ellen? (szerkesztés alatt)

Csótányok:

Biológiai sajátosságu az erősen lapított test, mellyel szűk hézagba, repedésbe képes behúzódni, rejtőzködni. A lábfejeiken levő tapadólebenyek segítségével a függőleges üvegfalon - egyesek mennyezeten is - mászni. A csótányok a  párzást követően petéiket petetokba zárva rakják le, amelynek alakja és az abban elhelyezkedő peték száma a fajtól függően változik. A csótány petékből kikelő, a kifejlett rovarhoz nagyban hasonlító 3-5 mm nagyságú csótány lárvák több vedlés után érik el a végleges méretet. Mindenevő rovarok, a növényi és állati eredetű élelmiszert is elfogyasztják,  ezek hiányában azonban egyéb anyagokkal is (pl. textil, papír stb.) táplálkozhatnak. A számukra kedvező táplálékot messziről is felkeresik, aktivitási idejük alatt folyamatosan táplálék után kutatnak (főleg az éjszakai órákban aktívak). A kemény táplálékot hányadékukkal oldják fel. Az éhezést viszonylag jól tűrik, táplálék nélkül a csótányok akár hetekig is életben maradhatnak. Folyadékigényük ezzel szemben igen nagy, a szomjazást nehezen viselik el, víz nélkül napok alatt elpusztulnak. Melegigényes rovarok, a 23-35C hőmérsékletű helyeket kedvelik.
Kitűnően másznak, a fényt kerülik, a csótányok rejtett életmódot folytatnak.

Német csótány:

Német csótány

A német csótány (Blattella germanica) a rovarok (Insecta) osztályának a csótányok (Blattodea) rendjéhez, ezen belül a csótányfélék (Blattidae) családjához tartozó faj.
A német csótány a legelterjedtebb csótányfaj  a világon, szinte bárhol találkozhatunk vele. Megtalálható vendéglőkben, konyhákon, kórházakban, családi házakban is.
A német csótány kedvenc tartózkodási helyei közé tartozik a konyha és minden olyan helyiség,melyekben ételt/élelmet tárolnak vagy dolgoznak fel. A víz rendkívül fontos számára, ezért előfordulhat mosodákban is, melyeket a magas páratartalom és a magasabb hőmérséklet miatt szeret. Modern bevásárlóközpontok is a német csótányok előfordulási helyeik közé tartozhat - főleg a táplálék sokszínűsége és a számtalan búvóhely miatt. Ritkábban állattartó épületben is előfordulhatnak - ólakban és istállókban is megtalálhatjuk őket. Az esetek többségében mégis főzőkonyhákon szaporodik el tömegesen. Lakótérben a csótány rejtekhelyei közé tartozik: ajtószárfák mögötti rések és takarólécek/deszkák, laza burkolatok alatt és falfugákban, repedésekben találjuk meg rejtőzködve, de tömegesen bújhatnak meg a konyhai munkapult vízvető lezárásaiban illetve a beépített konyhaszekrények fali illesztéseiben és az ajtók zsanérjaiban is.  A kifejlett német csótányok kb 13-20 mm hosszúak. Színük a világos és sötétbarna között változhat. A kifejtett csótány potrohán két fekete hosszirányú csík található. A német csótány hímek színe jellemzően világosabb a nőstényekénél.

Konyhai csótány:
konyhai csótány

A konyhai csótány 2-3cm nagyságú, feketésbarna színű (konyhai sváb, svábbogár, nagy fekete csótány) petetokjában 16-18 pete található. A konyhai csótány nősténye a petetokot 1-2 napig hordja, majd elhullatja. A rovar élettartama 0,5-2 év. A német csótányhoz képest  fejlődési ideje hosszabb, nála lassabban szaporodik és folyadékigénye is lényegesen nagyobb. Magyarországon évente csak 1 nemzedéke van. A 25-30C hőmérsékletű helyeket szereti, de alacsonyabb és magasabb hőfok is megfelelő lehet számára.
Általában padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja. A szénhidrátdús táplálékot nagyon kedveli.

Amerikai csótány:
amerikai csótány

Az amerikai csótány nagyméretű  (35-45 mm nagyságú), vöröses-barna színű rovar.
Neve nincs összefüggésben származási helyével, ugyanis Afrikából ered, onnan remek alkalmazkodóképessége, emiatt minden kontinensen elterjedt.
Az amerikai csótány petetokja sötét színű, benne 16-28 pete található. Az amerikai csótány nősténye a petetokot általában 1 napig hordja, majd biztonságos helyen elhullatja. Fejlődési ideje a viszonylag hosszú, minimum fél év. Élettartama kb 1 év. Nagyon melegigényes
 a 30C hőmérsékletű, párás-nedves helyeket kedveli. Az egyetlen csótányfaj, mely szárnyait repülésre használja. A helyiségekben inkább a padlószinthez közel helyezkedik el, gyakran a lefolyókban, csatornákban tartózkodik.


Tudjon meg többet ezen kártevő rovarok irtásáról, tekintse meg leírásunkat a csótányirtásról  illetve olvassa el ügyfeleink leggyakrabban felmerülő kérdéseit a csótányok irtásáról.

Ha egyéb kártevő rovar életmódjáról is szeretne olvasni, megteheti:
- Poloska
- Hangya
- Bolha
- Darázs

 
     

Csótányirtás Budapest

" Csótányok irtása " Oldaltérkép